QUÈ ÉS EL TREN DE LA HISTÒRIA?

L’11 de setembre del 2000 Ona Catalana va començar les seves emissions i El Tren de la Història era un dels programes que formava part de la primera graella. Es tractava d’un magazín dedicat a la història, l’art i el patrimoni cultural que, en molts aspectes, va ser pioner en la divulgació d’aquestes matèries. Bona prova d’això és que va ser testimoni de l’eclosió de productes mediàtics vinculats a aquestes qüestions. El Tren de la Història va donar notícia del naixement de Sàpiens i Clío i va veure com a Catalunya Ràdio s’iniciava En Guàrdia! la temporada 2001-2002.

El 2002, Ràdio Associació de Catalunya va considerar El Tren de la Història un dels tres millors programes del nostre país, juntament amb el Versió Original de Toni Clapés (Catalunya Ràdio) i el Problemes Domèstics de Manel Fuentes (RAC1).

El 2007 Ona Catalana, que havia passat a mans de la Cadena SER, es va reconvertir en l’emissora Ona Fm, i a partir del 23 d’abril d’aquell any la seva programació es va centrar en l’actualitat esportiva.

El Tren de la Història va deixar d’emetre’s l’abril del 2007.  Convertint-se en l’únic programa capaç de mantenir-se a la graella des del primer fins a l’últim dia d’Ona Catalana.

L’11 de setembre del 2010 El Tren de la Història hauria celebrat el seu desè aniversari. Amb una dècada el món ha canviat en molts aspectes. En l’àmbit de la comunicació, per exemple, internet ha deixat de ser una novetat per ser un element més de la nostra vida quotidiana. I en aquest nou paisatge ha aparegut un fenomen revolucionari: el món 2.0. Xarxes socials, blogs, wikis… Noves eines per continuar fent el que l’ésser humà ha fet des de l’origen dels temps: comunicar-se amb els seus iguals.

El 2000 El Tren de la Història va néixer per respondre una pregunta: es pot fer divulgació a través de la ràdio d’una manera entretinguda i amena?

El 2010 la versió 2.0 del Tren de la Història neix per buscar respostes a nous interrogants: de quina manera la Història pot aprofitar les eines 2.0 per arribar al màxim nombre de gent possible? I com influirà el món 2.0 en la Història?

Cada post que aparegui a El Tren de la Història mirarà de respondre-les i de ben segur generar-ne de noves amb l’ajuda de les aportacions dels seus lectors.

Si ho voleu, El Tren de la Història és a l’andana.

Us ve de gust pujar-hi?

Deixa un comentari